לתזונה נכונה תפקיד מכריע במניעת מחלות ושמירה על בריאות הגוף. תזונה בריאה היא זו המושתת על מתכוני בריאות ומוצרי מזון טבעיים, המדירים רכיבי מזון אלרגניים, מעובדים, ואחרים העלולים להפר את האיזון הרגיש הנחוץ לתפקוד מערכות הגוף ולתפקוד המערכת החיסונית של גופינו.

היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית ופילוסוף יווני דגול, האמין כי לתזונה השפעה מכרעת על בריאותינו. טענה אשר חקוקה היטב בציטוט: "יהיו מזונותיך תרופותיך, ותרופותיך מזונותיך".

התאמה בין סימפטומים פיזיים שאנו חווים ובין תזונה נכונה, היא מתכון בטוח למניעת מחלות, לפעילות תקינה של מערכת העיכול, ולבריאות הגוף.

במאמר הבא, נסביר מהם מתכוני בריאות, כיצד הם עשויים לסייע לחיזוק הגוף, המערכת החיסונית ובריאות הגוף, וכמובן נציין מספר מתכוני בריאות מנצחים, שיגרמו לכם לחייך ובעיקר להוכיח כי מזון בריא יכול להיות גם מזון טעים.

מהם מתכוני בריאות ?

מתכוני בריאות הם מתכונים, שמטרתם להדיר רכיבי מזון העלולים להזיק לבריאותינו, כגון: שומנים, נתרן, סוכר, חומרים משמרים, חומרים אלרגניים, חומרים מעובדים, ומטרתם העיקרית להקל על תפקוד מערכת העיכול, להביא לידי איזון הגוף, ולשמור על בריאותינו התקינה.

מתכוני בריאות מושתתים על רכיבי מזון אורגניים או טבעיים, העשירים בויטמינים, מינרלים, כלורופיל ואנזימים המצויים במוצרי מזון, כגון: ירקות, פירות, קטניות, זרעים, מיני דגנים, אגוזים, ועוד.

מהי המטרה של מתכוני בריאות ?

המטרה העיקרית של תזונה, המושתת על מתכוני בריאות היא בעובדה שהיא מסייעת בשמירה על איזון הגוף, תפקודה התקין של מערכת העיכול, חיזוק מערכת החיסון, ואגב כך מניעה של מחלות.

כמו כן, על מתכוני בריאות להכיל את הפרמטרים הבאים: חשוב שרכיבי המזון של מתכוני בריאות יהיו דלים בשומן, בקלוריות, בנתרן, בסוכר ובעלי ערך גליקמי נמוך. לעומת זאת, חשוב מאוד כי מתכוני בריאות יהיו עשירים בסיבים, עשירים בויטמינים ומינרלים, קלים לעיכול, עשירים באנרגיה, והכי חשוב שיהיו משביעים, טעימים, עשירים ומגוונים.

מהם הקריטריונים של מתכוני בריאות מנצחים ?

מתכוני בריאות אמיתיים, חייבים לעמוד בקריטריונים הבאים:

  • צרה ושמה שומן – מתכוני בריאות אמיתיים כוללים רכיבי מזון דלי שומן, ובעיקר מכילים שמנים טבעיים שהופקו בכבישה קרה, לרבות: שמן זית, שמן שומשום, שמן פשתן, שמן אגוזי לוז, ושמן זרעי ענבים. מעבר לסוג השמן בו משתמשים במתכון, מזון ותזונה נכונה ובריאה מחייבת שימוש מדוד וקצוב של שמן, המוערך בין שתיים לשלוש כפות שמן בכל מתכון.
  • מלך ללא מלח – מתכוני בריאות הנם דלים בנתרן, הידוע כאויב תזונתי, כיוון שצריכה רבה שלו עלולה להוביל ללחץ דם גבוהה, מחלות לב ולשבץ מוחין. יחד עם זאת, יש לאוכלו במידה, כך שקורטוב של מלח מספיק דיו לתיבול. יחד כמו כן, חשוב שיהיה מסוג איכותי ללא תוספת של כלור או חומרים משמרים אחרים. אנו ממליצים על מלח עשבי תיבול אורגני, מלח אוקיינוס או מלח אטלנטי.
  • מתוק לא מתוק – מתכוני בריאות מדירים מוצרי מזון המכילים סוכר מזוקק בכל אופן וצורה, לרבות: סוכר לבן, סוכר חום, ותחליפי סוכר דיאטטיים, כגון סוכרזית, זאת היות וצריכתם המוגברת עשויה להפר את מאזן הסוכר בדם, כיוון שמדובר במזון ההופך לחומצי ועלול לגרום למחלות ובעיות רבות, כגון: סכרת, פטריות, קנדידה, עייפות, בעיות בעצמות ועוד. למרות זאת, ניתן להשתמש בתחליפי סוכר טבעיים, כגון: טיפות סטביה, מולסה, לתת אורז, לתת שעורה, רכז תפוחים וסילאן, וגם כאן יש להשתמש בתחליף כזית.
  • שאלת השאלות: קמח – המחמירים יגידו, כי מתכוני בריאות אינם מכילים קמח חיטה לבן מזוקק בצורותיו השונות (מאפים, פסטות, בצקים ושאר מזיקים), כיוון שהוא מזון חומצי ואלרגני, המפר את האיזון במערכת העיכול ומחולל מחלות. ולכן ימליצו לוותר עליו ולמצוא תחליפי דגן אחרים. המתונים יגידו, כי מתכוני בריאות מכילים אך ורק קמח מלא מחיטה מלאה, קינואה, שיפון, כוסמת, אורז או חומוס.
  • שאלת החלב – גם כאן, אנו נתקלים בשני צידי המתרס, כאשר המחמירים נוטים להדיר את מוצרי החלב באשר הם, מכל מתכוני בריאות שהם, כיוון שמדובר במזון אלרגני, המכיל קזאין שקשה מאוד לפירוק, ולכן עשוי לגרום לבעיות עיכול, אלרגיות, ליחה ועוד. המתונים, מאמינים, כי יש להמעיט בשימוש במוצרי חלב בעת הכנת מתכוני בריאות, אולם ניתן להשתמש באופן מדוד בחלב עיזים, כיוון שמבחינה כימית חלב זה מכיל כמות פחותה יותר של קזאין, כך שהוא בריא וקל יותר לעיכול.

כך או כך, ניתן להשתמש בתחליפי חלב, לרבות: חלב סויה, חלב שקדים, טופו, וחלב אורז.

מתכוני בריאות מנצחים

אז אם חשקה נפשכם בסעודת בריאות מנצחת, שהיא תאווה לחיך ולעיניים, ובעיקר מאוד מאוד בריאה, הנה מספר מתכוני בריאות מנצחים, שימתיקו לכם את החיים...

  • מנות ראשונות – למנת הפתיחה אנו ממליצים על שני מתכוני בריאות מנצחים: מרק ארטישוק ונענע, וסלט בטא קורטן.

למרק הארטישוק והנענע, דרושים המצרכים הבאים: כוס חלב סויה, שמונה לבבות ארטישוק, ארבע שיני שום קצוצות, בצל בינוני קצוץ דק, כף שמן זית, קורט של אגוז מוסקט ושניים עשר עלי נענע קצוצים. אופן ההכנה: עליכם לאדות על אש נמוכה את הבצל יחד עם שמן הזית עד להתרככותו, אחר כך יש להוסיף את שיני השום הקצוצות עד לאידויו והזהבתו. את לבבות הארטישוק יש לבשל במים עד להתרככותם ולהוסיף אליהם את שיני השום והבצל ולרסקם בסיר באמצעות מרסק חשמלי. לבסוף יש להוסיף קורט אגוז מוסקט וכוס חלב סויה. אופן ההגשה: את המרק יש למזוג לקערות עמוקות ולפזר מעט עלי נענע.

לסלט הבטא קורטן, דרושים המצרכים הבאים: כוס של רצועות סלק חתוכות דק, כוס של רצועות גזר דקות, כוס של רצועות קישואים, כוס של רצועות פלפל אדום, וכוס של רצועות סלרי דקות. לרוטב דרושים שן שום קצוצה, שתי כפות שמן שומשום בכבישה קרה, רוטב סויה, כף מיץ לימון טרי ורבע כוס של שומשום מיובש. אופן ההכנה: יש לערבב את כל המרכיבים יחדיו, בתוך קערת סלט מתאימה, ולבזוק את רבע כוס השומשום מעל.

  • מנות עיקריות – למנה העיקרית, אנו ממליצים על מתכוני בריאות הבאים: דג סלמון מאודה עם רוטב בזיליקום ושקדים.

לדג הסלמון המאודה, דרושים המצרכים הבאים: ארבע שיני שום כתושות, כפית של זרעי חרדל שחור, מיץ משני לימונים, חמש פילטים של סלמון נורווגי, חמש כפות מים וקורט של מלח ים אטלנטי. לרוטב הדג, דרושים המצרכים הבאים: שתי כפות טחינה משקדים, ארבע שיני שום כתושות, שתי כוסות מים, כף של שמן זית, שתי כפות קמח כוסמין, שתי כפות שומית קצוצה, קורט של מלח ים אטלנטי, אגוז מוסקט ופלפל לבן גרוס. אופן ההכנה: מניחים את שיני השום, הלימון, המלח והמים במחבת רחבה, לאחר מכן מניחים את כאשר עורם כלפי מעלה ומשרים אותם במשך עשרים דקות. לאחר עשרים דקות יש להופכם ולפזר את זרעי החרדל, לכסות את המחבת ולבשל על אש בינונית במשך כחמש עד שבע דקות. את הרוטב לדג יש להכין בהתאם להוראות הבאות: יש לטגן את השום על מחבת ביחד עם שמן הזית במשך כחצי דקה, לאחר מכן יש להוסיף את טחינת השקדים ולערבב שוב במשך כחצי דקה. לאחר מכן, יש להוסיף את קמח הכוסמין, לערבב ולהוסיף את המים. לבסוף, מערבבים את כל התערובת באמצעות מקציף ידני עד לקבלת רוטב סמיך וחלק ומתבלים במעט מלח ואגוז מוסקט. לקראת הגשת המנה יש להוסיף את השומית. אופן ההגשה: יש לצקת את הרוטב על גבי פילה הסלמון ולבזוק עלי בזיליקום מעל.

  • קינוחים - למנה האחרונה, אנו ממליצים על מתכוני בריאות הבאים: עוגת גזר ללא סוכר.

לעוגת הגזר, דרושים החומרים הבאים: כוס צימוקים, ביצה אחת, כוס אגוזים קצוצים, כוס שמן, שתי כוסות גזר מגורד דק, חצי כוס אננס מרוסק, שתי כפות אבקת סודה לשתיה, כף תמצית וניל, כפית קינמון טחון, שלוש כוסות של קמח, כפית של ציפורן טחונה וחצי כפית של אגוז מוסקט טחון. אופן ההכנה: יש לערבב את כל המצרכים בתוך קערה עד אשר מקבלים תערובת אחידה. את התערובת יש לצקת לתבנית משומנת בגודל של 33 על 22. לאחר מכן, יש לחמם מראש את התנור לחום בינוני, להכניס את התבנית ולאפות במשך כשעה.

לסיכום, מתכוני בריאות הם מתכונים המושתתים על עקרונות של תזונה נכונה, ומטרתם לשמור על איזון הגוף ולהעניק חיוניות. במאמר זה, ראינו כי מתכוני בריאות יכולים להיות לא רק בריאים אלא גם טעימים.