תזונה בריאה ונכונה מבטיחה בריאות טובה יותר והיא גם מונעת מחלות ובעיות רפואיות שונות. התזונה הנכונה מספקת לגוף את כל אבות המזון הנחוצים לתפקודו התקין, לרבות פחמימות, ויטמינים, מינרלים, חלבונים, שומנים וסיבים תזונתיים. כיום, המודעות לחשיבות התזונה הנכונה הולכת וגוברת, וארגוני הבריאות מפרסמים אחת לתקופה המלצות לתזונה בריאה ונכונה המותאמת לאוכלוסייה בישראל.

תזונה בריאה ומותאמת אישית

ארגוני הבריאות, תזונאים ודיאטניות נוהגים להמליץ על תזונה בריאה לכל האוכלוסייה, אבל כיום ידוע כי עדיף לבנות תפריט מותאם אישית לגיל ולמצב הבריאותי של האדם. באופן כללי, תזונה נכונה כוללת את כל אבות המזון, התזונה מבוססת על קבוצות מזון שונות כמו ירקות, פירות, מזונות עשירים בחלבונים, מזונות עשירים בשומנים בריאים, מזונות עשירים בפחמימות כמו דגנים מלאים ועוד. יש לספק לגוף את כל הרכיבים הנחוצים עבורו לתפקוד תקין ולמניעת מחלות, לכן כדאי להרבות בירקות ופירות טריים, להימנע ממשקאות ממותקים, להפחית בצורה משמעותית את כמויות השומן, המלח והסוכר, וכדאי לעבור לתזונה המבוססת על פחמימות איכותיות וחלבונים עשירים.

טיפים לתזונה בריאה, מאוזנת ונכונה

תזונה נכונה משפרת את הבריאות, מחזקת את המערכת החיסונית ומונעת מחלות קשות. מומלץ לשלב גם פעילות גופנית כדי לשמור על בריאות הגוף, וחשוב לשנות הרגלי אכילה ותזונה. כדי להקפיד על התזונה הנכונה מומלץ לתכנן את התפריט השבועי בעזרת אנשי מקצוע המתמחים בתזונה, אבל אפשר לבנות תפריט מותאם אישית גם לבד.

אחד הטיפים החשובים ביותר לכל אדם שעובר לתזונה הנכונה והבריאה יותר הוא לאכול לאט ובשעות קבועות. יש להתאים את כמות המזון למצב הבריאותי ולמשקל הגוף, כמו גם לגובה האדם ולפעילות הגופנית שהוא מבצע. יש תזונה המתאימה לילדים בשלבי צמיחה והתבגרות, תזונה בריאה ונכונה לגיל הזהב, תזונה לנשים בהריון ולאחר לידה, תזונה לספורטאים וכיוצא בזה.

מומלץ לאכול לאט ובמלוא תשומת הלב, לכן את המסכים כדאי להשאיר בצד ויש להימנע מהסחת דעת בזמן הארוחה. מומחים לתזונה בריאה ממליצים לעבור לחמש ארוחות ביום במקום ההמלצה המוכרת לכולם של שלוש ארוחות ביום. במקום לאכול שלוש ארוחות גדולות מפצלים את הארוחות ונמנעים מתחושת רעב הגורמת לרוב האנשים להתנפל על המקרר ולאכול מכל הבא ליד.

בנוסף, יש להרבות באכילת ירקות טריים, אם עד היום אתם אוכלים סלט ירקות רק בערב או בבוקר, כדאי לשלב יותר ירקות בארוחות השונות במהלך היום, וחשוב לגוון ולצרוך ירקות מסוגים וצבעים שונים. ירקות ופירות עשירים במינרלים כמו ברזל, אשלגן ומגנזים, יש בהם כמות גדולה של ויטמינים כמו ויטמין A, C, K, B וכו', ובירקות ובפירות יש גם נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים.

בתזונה הנכונה מקפידים על שומנים בלתי רוויים איכותיים ובריאים, השומן הבלתי רווי מונע מחלות, יוצר תחושת שובע ומספק רכיבי תזונה חשובים לגוף. יש להפחית את כמויות המלח והסוכר, להימנע מאוכל מעובד ותעשייתי, למזער את כמות המתוקים וכדאי להימנע ממשקאות ממותקים העשירים בסוכר, ולעבור לשתיית מים ותה צמחים.