צירופי מזון הפכו לחלק עיקרי מחוקי התזונה הנכונה. צירופי מזון לקויים, מכבידים על פעילות העיכול, מערערים את תהליך פירוק המזון, וגורמים לריקבון שאריות המזון בקיבה ואגב כך להתפתחות של מחלות, פטריות, זיהומים ובקטריות. במאמר הבא, נסביר מהם צירופי מזון נכונים וכיצד צירופי מזון נכונים, עשויים לסייע לתהליך ההרזיה ולבריאות גופינו.

צירופי מזון, על שום מה?

בשל מגבלות פיזיולוגיות הקיימות בגוף האדם, גופינו מתקשה לעכל ביעילות ובקלות צירופי מזון מסוגים שונים. הרגלי התזונה הלקויים, הרווחים בחברה המערבית, מקשים על תהליך העיכול והפירוק של המזון בגופינו. שכן, כל ארוחה מורכבת מערב רב של סוגי מזון: חלבונים, פחמימות, עמילנים, ירקות ופירות, צירופי מזון, אשר אינם מספקים את הפלטפורמה הנכונה לעיכול יעיל ומהיר של המזון, עובדה המחבלת בתהליך העיכול הטבעי של הגוף, גורמת לפירוק חלקי של מזונות, וכתוצאה מכך, לריקבון שאריות המזון, שלא עוכלו או הופרשו החוצה מן הגוף. מצע, המעודד את התפתחותן של בקטריות, זיהומים, חיידקים ומחלות. מלבד העובדה הבריאותית, צירופי מזון נכונים מגבירים את תהליך חילוף החומרים בגוף וגורמים להרזיה. לפיכך, מומלץ לשמור על צירופי מזון נכונים, ולהתחשב בארבעת הפרמטרים הבאים:

  • זמני עיכול - לכל סוג מזון, זמן עיכול שונה. למשל זמן העיכול של פירות נע בין 30 ל – 60 דקות, ואילו זמן העיכול של בשר נע בין 3 ל – 4 שעות. במידה ונאכל, בו זמנית, בשר ונשתה מיץ תפוזים, זמני העיכול השונים, "יבלבלו" את מערכת העיכול ויקשו על יעילות הפירוק והעיכול של שני סוגי מזון אלו. לפיכך, מומלץ לדגול בשיטה של צירופי מזון נכונים, המתחשבים בפרמטר של זמני העיכול השונים של מיני מזונות.
    • חומציות – סוגים שונים של מזון, גורמים לריאקציה חומצית או ריאקציה בסיסית בקיבה.

אילו קבוצות מזון ישנן?

אנו מבחינים בחמש קבוצות עיקריות של מזון: חלבונים, עמילנים, פירות, ירקות וקטניות. בכדי לסגל אורח חיים בריא הנשען על דיאטה נכונה, עלינו להקפיד על צירופי מזון נכונים בין חמשת קבוצות המזון הללו.

  • עמילנים - הוא תרכובת רב סוכרית, הנמצאת במזונות הבאים: חיטה, לחם, פסטות, עוגות, בטטות, תפוחי אדמה, מיני דגנים (סולת, אורז, גריסים, דוחן, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת), ארטישוק ותירס (זמן העיכול של עמילן הנו: שלוש שעות).

מהם צירופי מזון נכונים?

אם כך, צירופי מזון נכונים, הם צירופים המתחשבים בפרמטרים השונים כגון: סוג המזון (פחמימות, חלבונים, עמילנים, קטניות, ירקות או פירות), זמני עיכול, חומציות המזון, חומציות הדם, ואנזימי העיכול.

  • צירופי מזון נכונים:
  • יש להקפיד על עמילן אחד או חלבון אחד בכל ארוחה.
  • ירקות משתלבים יפה עם חלבונים
  • עמילנים או שומנים משתלבים יפה עם ירקות
  • פירות הם מנה בפני עצמה, אולם ניתן לשלב מנה של פרי עם פר מאותה משפחה, כלומר: פירות חומציים לחוד, פירות תת חומציים לחוד ופירות מתוקים לחוד.

דוגמאות של צירופי מזון נכונים:

  • סטייק עם סלט חסה
  • לחם עם טחינהאבוקדו וירקות טריים
  • תפוח אדמה אפוי עם ירקות מאודיםטריים.
  • סלט ירקות עם ביצה
  • אורז עם אפונה וגזר
  • פירות ואגוזים.

צירופי מזון אסורים:

  • שילוב של עמילן וחלבון באותה ארוחה אינו מומלץ
  • שילוב של חלבון מן הצומח עם חלבון מן החי, כמו גם שילוב של חלבון מן החי עם חלבון מן החי איננו מומלץ.
  • שילוב של פירות עם מזונות אחרים, למעט אגוזים, שקדים, גזר, חסה, מלפפון ואבוקדו אינו מומלץ.
  • שילוב של מיצי פירות או פירות עם כל סוג של מזון באותה ארוחה אינו מומלץ, מפני שצירוף מזון זה גורם להתססת הקיבה.

דוגמאות של צירופי מזון לא נכונים:

  • תפוחי אדמה, לחם, פסטה או אורז עם בשר
  • דג ובשר
  • בשר וביצה
  • עוף ובשר
  • בשר עם מיץ תפוזים

לסיכום, על מנת ליישם אורח חיים בריא, חשוב להקפיד על תזונה נכונה הנשענת על צירופי מזון נכונים, שמטרתם להטיב עם תהליך העיכול ולסייע לקיבה. לפיכך, יש להקדיש זמן ומחשבה לפני הארוחה ולשקול צירופי מזון נכונים.