למעלה משלושים שנה כיכבה דיאטת אטקינס כדיאטת החלומות של ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. הדיאטה סיפקה לרבים תקווה להרזיה מהירה באמצעות אכילה, ללא כל הגבלה, של שומנים וחלבונים בלבד. אולם היום, חסידי השיטה נוטים לחזור בתשובה בשל הנזקים הבריאותיים הנגרמים בגינה. המאמר הבא מבקש לענות על מושגים ושאלות מרכזיות בנושא שיטת דיאטת אטקינס, ולהבין את רזי השיטה.
דיאטת אטקינס היא דיאטה, שעקרונותיה מתבססים על שני עקרונות מובילים ופשוטים: העיקרון הראשון הנו הימנעות מוחלטת מאכילת סוכרים ופחמימות, ואילו העיקרון השני הנו אכילה בלתי מוגבלת (כמעט) של חלבונים ושומנים.
ממציא שיטת ההרזיה "אטקינס" הוא לא אחר מהקרדיולוג ד"ר רוברט סי. אטקינס, אשר פרסם את תורתו בשנת 1972 בספרו: "מהפכת התזונה של ד"ר אטקינס". ד"ר אטקינס, שבר את כל המיתוסים של עולם הרפואה, הפך את פירמידת המזון על פיה, וטען כי אויבו הגדול ביותר של האדם הוא פחמימות. עוד הוא טען כי השורש למחלות, כגון סוכרת, הזדקנות, טרשת עורקים ויתר לחץ דם, נובע מפעילות מוגברת של הפרשת אינסולין בגוף, כתוצאה מאכילת מזונות העשירים בפחמימות.
תפריט דיאטת אטקינס מורכב כאמור ממזונות המכילים חלבונים ושומנים, כגון: ביצים, בשר אדום, דגים, גבינות שמנות, חמאה, מיונז, מאכלים מטוגנים, קצפות, וכמו כן, אכילה מוגבלת ומצומצמת של ירקות, פירות ומיני מוצרים של חלב ניגר. מן הצד השני נדרשת במהלך הדיאטה הימנעות מוחלטת מסוכרים ופחמימות, כגון קמח ומוצריו (לחם, פסטה, דברי מאפה ודגנים), דבש, סוכר (עוגות, גלידה, שוקולד) עמילנים, תפוחי אדמה, אורז ואפונה. כמו כן, אסור לשתות קפאין או מיצים ממותקים.
ככלל, הדיאטה מבוססת על שתייה מרובה של מים, רצוי מים מינרליים.
יתרונותיה העיקריים של הדיאטה, מבוססים על העובדה כי מדובר בשיטה שהוכחה כיעילה בהפחתת משקל וביצירת תחושת שובע. זאת בהסתמך על נתוני מחקר חדש, שנערך באוניברסיטת סטנפורד בארצות הברית והתפרסם בעיתון הסנדיי טיימס בלונדון ומצא כי מבין 311 הנשים שהשתתפו במחקר, קבוצת הנשים, אשר תזונתה התבססה על שיטת אטקינס, הורידה בממוצע כחמישה קילוגרמים ממשקל גופן ההתחלתי, לעומת נשים שתזונתן התבססה על דיאטות נפוצות אחרות, כגון: שיטת ZONE, LEARN ו-ORNISH הפופולאריות.
חסרונותיה העיקריים של שיטת אטקינס מבוססים על העובדות הבאות:
הנזקים הבריאותיים נובעים מצריכה מופרזת של חלבונים, שומנים, שומנים רווים וכולסטרול, ובשל צריכה דלה של ויטמינים, סיבים ומרכיבי תזונה חשובים נוספים.
זאת בהתבסס, על נתוני ועדת התזונה של ארגון הלב האמריקאי, שמצא כי דיאטות הנשענות על כמויות גבוהות של חלבון, אינן מכילות את ההרכב התזונתי החיוני לצרכי האדם וכי מי שפועל לפי שיטות תזונה אלו, מסכן את תקינות פעילות הכליות, הלב והעצמות.
ככלל, נמצא כי אנשים המתמידים בדיאטה מסוג אטקינס, המושתתת על צריכת חלבונים ושומנים במשך שישה חודשים, יפתחו את התסמינים הבאים: ריח רע מן הפה, עצירות, שלשול, כאבי ראש וחולשה.
לסיכום, אם החלטתם להתחיל עם דיאטת אטקינס, כדאי שתשקלו זאת בשנית!