דיאטת לחם – "אם תרצו אין זו אגדה"

הקושי העיקרי הפוגם ביכולת ההתמדה של רבים מאיתנו בדיאטה, נובע מהעובדה הפשוטה, כי איננו יכולים לאכול לאורך כל שעות היממה, וכי אנו מוגבלים במהלך הדיאטה באכילת מזונות ספציפיים, ללא כל יכולת לגוון. דיאטת לחם המבוססת על אותה משיכה "קמאית" ללחם, פותרת אותנו משני איסורים מהותיים אלו, ומאפשרת לנו לאכול כל 3-4 שעות ביום, סנדוויצ'ים עם מיני ממרחים וירקות מגוונים, כך שיש ביכולתנו להפוך את תהליך ההרזיה למשימה יותר פשוטה. אם כך, במאמר הבא, נציג את העקרונות המהותיים של דיאטת הלחם, ונכיר את היבטיה השונים.

מהי דיאטת לחם?

דיאטת הלחם, מושתת על ההנחה, כי תזונה העשירה בפחמימות מורכבות, קרי : לחם, מעלה את רמת הסרוטונין בגוף, וכך תורמת לתחושת השובע בגופינו. בנוסף לכך, נמצא כי אכילה של פחמימות במשך כל כמה שעות, תורמת לשמירה מאוזנת של רמות האינסולין והסרוטונין בגוף, וכך למעשה ניתן לשמור על תחושת שובע ממושכת יותר. דיאטת לחם היא דיאטה המורכבת בשלב הראשון מאכילת 8-12 פרוסות של לחם קל עם ממרח, כגון: טונה, אבוקדו, גבינה, טחינה, פסטראמה וביצה, בשילוב של ירקות ללא הגבלה, יוגורט, ופרי אחד ליום ובשלב השני מתחליפי לחם, כגון: גריסים, אורז, פסטה, בשר, דגים ועוד.

מיהו ממציא דיאטת לחם?

דיאטת לחם היא שיטה שהומצאה על ידי מנהלת המחלקה לתזונה ודיאטה בבית החולים איכילוב וראש מרכז רז להרזיה, התזונאית הקלינית - אולגה רז. אולגה רז, הגתה את שיטת דיאטת הלחם, לאחר מסקנות מחקר, שביצע השוואה בין קבוצת אנשים, שתזונתם הייתה מבוססת על לחם, ובין קבוצת אנשים, שתזונתם הייתה מבוססת על בשר, ומצא כי יש קשר בין אכילת פחמימות מורכבות, כלומר לחם, ובין השפעה על תחושת שובע ממושכת בגופינו.

על אילו עקרונות נשענת דיאטת לחם?

דיאטת לחם מורכבת משני עקרונות:

  • תזונה המורכבת מאכילה מרובה של פחמימות מורכבות, קרי בין 8-12 פרוסות לחם ביום (עם ממרחים שונים).
  • אכילה כל שלוש עד ארבע שעות ביום.

מהם יתרונותיה וחסרונותיה של דיאטת לחם?

יתרונות הדיאטה:

  • דיאטת לחם תורמת להורדת טריגליצרידים ורמות הסוכר בדם, ולפיכך מורידה את החשק למתוקים.
  • הדיאטה גורמת לירידה הדרגתית במשקל.
  • הדיאטה תורמת לתחושת שובע ממושכת ומצב רוח טוב.
  • מדובר בדיאטה בריאה ומאוזנת
  • מדובר בדיאטה פרקטית וקלה, המאפשרת ליהנות ממספר ארוחות רבות ביום וגיוון.

חסרונות הדיאטה:

  • הדיאטה עשויה לגרום לחוסר בויטמין B12 ובסידן.
  • הדיאטה מחייבת לאכול כל 3-4 שעות, ולעיתים הדבר קשה לביצוע.

מהו תפריט דיאטת לחם?

שלב א: נמשך בין שבוע לשבועיים – שלב ההסתגלות וההתאמה:

  • איכלו 8-12 פרוסות של לחם קל ביום, כל 3-4 שעות, בתוספת של הממרחים הבאים: אבוקדו, איקרה, גבינות עד 5%, טונה, פסטרמה, חומוס, סרדינים, טחינה, ממרח חציל, סלמון, ביצה, ועוד.
  • אכלו פרי וגביע יוגורט דיאטטי (מעדן) אחד ביום, ואכלו ירקות ללא הגבלה.
  • ניתן לאכול 34 פעמים בשבוע: ירקות עם בשר רזה (מבלי לאכול לחם) וביצה עם שתי פרוסות לחם .
  • יש לצרוך 1-2 כפות שמן ביום ולשתות בין 8 עד 10 כוסות מים ביום, ניתן לשתות גם קפה, תה, סודה ומשקאות ללא סוכר, אך אסור לשתות אלכוהול.

שלב ב: מדובר בשלב שאיננו תחום בזמן, אלא הופך לדרך חיים:

  • ניתן לאכול במקום הלחם את המזונות הבאים: (כמות של כוס) גריסים, אורז, פסטה, קטניות, תפוח אדמה, בטטה, מרק, מוצרי חלב ופירות (בכמות גדולה יותר) ואף דגים ובשר במשך 5 פעמים בשבוע.
  • ניתן לשתות מעט אלכוהול מסוג: בירה או יין אדום יבש וכוס של חלב ביום.

לסיכום, ניתן לומר כי בהשוואה לדיאטות אחרות, דיאטת לחם הנה דיאטה הדרגתית, הגיונית ונכונה, המתאימה לא רק לאנשים בריאים, אלא אפילו לחולי סכרת (שלא מטופלים באינסולין) ואנשים עם רמת טריגליצרידים גבוהה בדם.