כולנו מחפשים את הדיאטה שתאפשר לנו לאכול את מה שאנחנו רוצים, שיהיה לנו טעים ולא נרגיש מוגבלים, ובד בבד תעזור לנו לרדת במשקל כפי שהיינו מצפים. דיאטת הפליאו היא דיאטה הנעשית פופולרית יותר ויותר שכן נראה, לפחות מרושם ראשוני, שהיא מצליחה לענות על הדרישות האלו.

דיאטת הפליאו מבוססת בעיקרה על תזונה כפי שהאדם הקדמון היה אוכל, כלומר: הרבה בשר שמן, הרבה שומן, מיעוט של פחמימות וללא מזון מעובד. עבור מי שמתבסס בתזונה שלו על בשר רב- מדובר בדיאטה שיכולה להיראות אפשרית.

המטרה בדיאטת פליאו היא לאכול מזון בצורה שקרובה ככל האפשר לצורה הטבעית שלו, לפני שהוא עבר גלגולים שלמים, נארז, נטחן ונאפה עד שהוא הגיע כמוצר ארוז אלינו. המשמעות היא להימנע משמנים מזוככים, חטיפים, שתיה מתוקה, ממתקים, קמח וכמעט כל סוגי האלכוהול, מלבד יין.

המזון שכן מותר וצריך לאכול הוא מגוון מזונות לא מעובדים מהחי, כמו חלב, ביצים וחמאה לצד בשר עתיר שומן ודגים, יחד עם מזונות צמחיים בצורתם הטבעית כמו פירות וירקות, אגוזים וזרעים.

בשונה מדיאטות אחרות, דיאטת הפליאו אינה מעוניינת לספור קלוריות ולעסוק בחישובים. הדבר היחיד שנצטרך להקפיד עליו הוא לאכול רק על פי הדיאטה, בהתאם לתחושת הרעב שלנו.

יתרונות דיאטת הפליאו

לדיאטת הפליאו מספר יתרונות חשובים, כמו:

  • היא גורמת לנו לאכול פחות מזון מעובד וכתוצאה מכך אנו אוכלים מזונות המכילים רכיבים חיוניים שנהרסים בתהליך העיבוד כמו ויטמינים ומינרלים שונים. יתרה מזאת, אנחנו גם לא מכניסים לגופנו את החומרים המזיקים הקיימים במזון מעובד כמו חומרי טעם וריח, מייצבים ומשפרי טעם שמזיקים לנו.
  • מפחיתה את הסיכוי למחלות כמו סוכרת ומחלות נוספות הקשורות באכילה עודפת של פחמימות. בדיאטת הפליאו אוכלים כ-30% פחמימות בלבד מהתפריט, ביחס ל- 60% לפחות בתזונה רגילה. מלבד זאת, גם הפחמימות שכן אוכלים הן מלאות ולא מעובדות כך שהגוף לא חווה עומס בפירוק הפחמימות, הוא מקבל אנרגיה איכותית הרבה יותר, ונדרש להרבה פחות פירוק של סוכר מאשר אצל אנשים שחיים לפי דיאטה רגילה.

חסרונות דיאטת הפליאו

לדיאטה זו יש מספר חסרונות שחשוב לתת עליהם את הדעת לפני שאנחנו רצים למלא את המקרר בנתחים של בשר אדום:

  • צריכה גבוהה של שומנים מהחי יכולה להעלות את הסיכון למחלות לב, ובדיאטת הפליאו יש דגש על צריכה גבוהה של בשר שמן
  • בדיאטת הפליאו אוכלים בעיקר בשר ומפחיתים צריכה של מוצרי חלב, שרובם מעובדים. בנוסף, כמעט ולא אוכלים קטניות ודגים מלאים. מוצרי חלב וקטניות מכילים כמות גבוהה של סידן, ואי צריכה שלהם יכולה לגרום למחסור בסידן בטווח הקצר ולהשלכות ארוכות טווח על העצמות לטווח הארוך
  • צריכה עודפת של חלבון מהחי עלולה להפריע לספיגה של ויטמינים ומינרלים חיוניים, להעמיס על הכליות שעסוקות בפירוק תמידי של המזון ובטווח הארוך לגרום לפגיעה בהן.
  • עיכול של בשר שמן ומוצרים לא מעובדים מהחי מעמיס מאוד על מערכת העיכול ונמצא קשר ישיר בין אכילה גבוהה של חלבון מהחי ובשר אדום לסיכוי לחלות בסוגי סרטן שונים במערכת העיכול ואף לסיכוי לקבל שבץ מוחי.

תפריט אפשרי בדיאטת הפליאו

על אף הסיכונים הכתובים כאן, הקפדה על הדיאטה ואכילה מאוזנת של המזונות האפשריים יכולה להיות בריאה מאוד, מרזה ובעלת השפעות חיוביות על מצב הרוח. אם נתמקד באכילה של שומנים בריאים כמו אבוקדו, אגוזים, נאכל פעם בשבוע לכל היותר בשר שמן ומידי פעם דגים ונרבה באכילת פירות וירקות, נוכל בהחלט לראות שינויים חיוביים במדדים הבריאותיים שלנו ובמשקל.

תפריט לדוגמא על פי דיאטת הפליאו יהיה:

לארוחת בוקר הראשונה עדיף לאכול פירות ואגוזים. ארוחת בוקר מאוחרת יותר יכולה לכלול חביתה גדולה עם ירקות ירוקים, סלט עם שמן זית. ארוחת צהריים יכולה לכלול סלט גדול עם עלים ירוקים כמו חסה, קייל, אורוגולה, יחד עם אגוזים וזרעים. בצד אפשר לאכול דג שעבר מינימום בישול או חזה עוף. ארוחת ערב יכולה לכלול דג אפוי בתנור, ירקות מאודים ודגן מלא דוגמת אורז מלא, כוסמת או בטטה בתנור.

ארוחות ביניים יכולות לכלול מנת פרי עם אגוזים ושקדים, מקלות של ירקות עם טחינה או ביצה קשה.