הורים רבים מוצאים את עצמם נבוכים מול הילדים כאשר הם רואים את הילדים מתעגלים ומעלים במשקל. יכולות להיות לכך סיבות שונות כמו ישיבה ארוכה מול מסכים, הימנעות מפעילות גופנית, תזונה לא מאוזנת ועתירת שומנים, מלחים וסוכרים ועוד.
כאשר אנו כהורים רואים שהילדים שלנו מתחילים להשמין, יש לנו נטייה לדאוג ולנסות למנוע מהם לעלות במשקל, במקרה הטוב דרך רמזים עדינים ושינוי הרגלי אכילה ובמקרה הפחות טוב דרך עימות עם הילדים, דבר שעלול לגרום לפיתוח של הפרעות אכילה, דימוי גוף שלילי ועוד.
אחת הדרכים להתמודד עם השמנה אצל ילדים היא באמצעות דיאטה יחד איתם. אנחנו יכולים לשתף את הילד ברצון שלנו שהוא יתחיל לאכול יותר בריא, לעשות פעילות גופנית או להתחיל לשים לב למה שהוא אוכל, וחשוב שנעשה זאת בשותפות מלאה איתו. אם נבהיר לילד שלנו שזה תהליך משותף שלנו, ורצוי של כל בני הבית, גדלים הסיכויים שהוא ישתף פעולה וירצה לקחת חלק פעיל בדיאטה.
לפני שנתחיל ברשימת טיפים שיכולים לעזור בתהליך הדיאטה לילד, כדאי שניקח בחשבון מספר דברים חשובים.
הדבר הראשון הוא גיל הילד. לנו כהורים יש נטייה לראות את הילדים שלנו כבוגרים יותר ממה שהם בפועל ונוסף על כך, לפעמים מרוב דאגה ואכפתיות אנחנו משליכים על הילד רצונות שלנו. לכן, יש משמעות קריטית לגיל של הילד, אם הוא בגיל שמסוגל להבין מה הולך להשתנות בתפריט, איך ייראה סדר היום שלו מעכשיו, ואם הוא בכלל מסוגל לשתף פעולה ולרצות לקחת חלק בתהליך. ילד קטן מידי לא יבין מה מצופה ממנו והדיאטה לא תישא פרי. ניתן להתחיל את הדיאטה בגילאים 12-13, כאשר ילדים מתחילים להיות מודעים יותר לגוף שלהם ויכולים להבין את המשמעות של הקפדה על תזונה.
הדבר השני שחשוב לשים אליו לב הוא שיש הבדל גדול בין דיאטה שנערוך בעצמינו כהורים וכאנשים מבוגרים לבין דיאטה שנציע לילד שלנו. עלינו לזכור שאנחנו כמבוגרים יכולים לקחת אתגרים תזונתיים גדולים יותר מילדים, ושאנו רואים את ההשפעה והחשיבות שלהם לטווח הארוך. ילד, לעומת זאת, יתקשה לעמוד בפיתוי מול מאכלים שהוא מאוד אוהב והוא לא ירצה להתמיד בדיאטה אם היא תגבה ממנו מחירים כבדים מידי. לכן, דיאטה לילדים צריכה להיעשות באופן הדרגתי ומתון.
חשוב שנזכור שמדובר בגילאים בהם הילד גדל וקריטי שהוא יקבל את כל אבות המזון הדרושים לו, ולכן נרצה דיאטה ששומרת על מאזן קלורי סביר וכזו שמכילה את כל הרכיבי התזונה שהילד שלנו צריך.
חשוב להקפיד על ארוחת הבוקר.
ארוחת בוקר בריאה ומאוזנת תיתן לילד שלנו אנרגיות ופתיחה טובה לשאר היום. מחקרים כבר הוכיחו את ההשפעה האדירה שיש לארוחת הבוקר על התפקוד במהלך היום ועל תחושת הרעב בו. אכילה של ארוחת בוקר בריאה ומזינה גורמת לתחושת שובע לטווח ארוך ומפחיתה את הרצון למצוא נשנושים וממתקים במהלך היום
הפחתה של שתייה מתוקה ומעבר לשתייה בריאה יותר.
כהורים, אנחנו נוטים לפנק את הילדים שלנו בשתייה מתוקה וממתקים מידי פעם. אם אנחנו מתחילים איתם דיאטה, חשוב שנזכור שאלו מוצרים שמזיקים לו ולכן נצטרך להוציא אותם מהתפריט לחלוטין, ולא להפוך אותם לפרס שמקבלים בהזדמנויות מיוחדות- אחרת הילד לא יתרגל לכך שהם יצאו מהתפריט שלו. אפשר להמיר שתיה מתוקה בסודה, לעיתים רחוקות לסחוט בבית מיץ טבעי מפירות ובמקרה קיצוני להוסיף מעט תרכיז טבעי לסודה או למים, עד להפחתה מוחלטת.
פריסת ארוחות במהלך היום.
אם נפרוס את הארוחות של הילד בצורה מאוזנת במהלך היום, כך שהוא יכיל 3 ארוחות עיקריות ו 2-3 ארוחות ביניים, נוכל להיות בשליטה מלאה על התפריט שלו והוא לא יחוש רעב בין הארוחות שיגרום לו לחפש חטיפים וממתקים. את ארוחות הביניים נוכל להרכיב מפירות, ירקות או מאפינס בריאים שאנחנו נשלוט על ערכי הסוכר והפחמימות בהם, ובכך לשמור שלכל אורך היום התזונה של הילד תהיה מאוזנת ועל פי הדיאטה שהרכבנו.
צמצום צריכה של מזון מתועש
הילדים שלנו, בדיוק כמונו, אוהבים לאכול אוכל מהיר כמו צ'יפס, המבורגר, פיצה ועוד. אלו מאכלים עתירי שומן ומלחים ואם הם ימשיכו להיות בתפריט יהיה לנו קשה מאוד להקפיד על הדיאטה של הילד. לכן, אפשר להגביל את הצריכה שלהם לפעם בשבוע שבועיים לכל היותר, ולנסות להכין מידי פעם בבית. הכנת פיצה ביתית למשל, יכולה להיות פעילות חווייתית ומהנה עבור הילדים והם לא ירגישו שהם מוותרים על הפיצה המתועשת.