במבט ראשון, דיאטת פחמימות נראית כמו חלומו הרטוב של כל מי שנאבק במשקל – תפריט שכולו מבוסס על הפחמימות, אויב וותיק ומושבע? זה נשמע טוב מכדי להיות אמיתי. העיקרון שמאחורי דיאטת הפחמימות הוא שמירה על רמת האינסולין והסרוטונין לשם יצירת תחושת שובע לאורך זמן ודיכוי החשק למתוקים.
איך זה עובד?
בבסיס הדיאטה עומדות מספר בעיות, המטרידות את כל מי שעולם הדיאטות מוכר לו, ואת אותן בעיות באה דיאטת הפחמימות לפתור:
- הארוחות קטנות – כיוון שצריכת כמות גדולה מדי של פחמימות בבת אחת תביא לעלייה ברמת האינסולין, מה שייצור דחף גדול לאכול משהו מתוק. אכילת ארוחות קטנות תשמור על רמת אינסולין יציבה.
- לא רק שלא נמנעים מפחמימות, רוב התפריט הוא פחמימות מורכבות – דיאטה שמנסה להתנזר מפחמימות היא דיאטה שבה רוב הזמן מרגישים רעב. הרעב הזה הוא מתכון בטוח להתפרצות של בולמוס אכילה בשלב כזה או אחר, מה שמקשה על התמדה בדיאטה לאורך זמן. דיאטה המבוססת על פחמימות מורכבות יוצרת תחושת שובע לאורך זמן. עוד תורמת דיאטת הפחמימות בהיותה פשוטה מאוד לניהול – לחם, אורז, פסטה – כל אלו מוצרים שקל מאוד להכין מהם מאכלים מגוונים יחסית, וזה גם כן מקל על ההתמדה.
- אכילה כל 3-4 שעות – גם כאן, הרעיון הוא לא להגיע למצב של רעב, בו נאכל יותר מדי ואז גם נרגיש את הצורך במתוק.
- מצב הרוח טוב – אצל רוב האנשים, תקופה של דיאטה היא תקופה שבה מתמודדים לא רק עם שינויים בתפריט אלא גם עם מצב רוח ירוד, עייפות ועצבנות. אכילת פחמימות מורכבות במידה הרצויה גורמת להעלאת רמת הסרוטונין, מוליך עצבי שאחראי, בין היתר, לתחושת רוגע ולמצב רוח מרומם.
למי תתאים דיאטת פחמימות?
סוג זה של דיאטה יתאים קודם כל למי שנמצא שעות רבות מחוץ לבית ויכול לקחת איתו סנדוויצ'ים ולהישאר במסגרת הדיאטה, או מי שלא מעוניין בהכנת מנות מיוחדות והצטיידות במצרכים מיוחדים. עוד תתאים הדיאטה למי שפחמימות הן חלק גדול מהתפריט שלו כיום, ושיכול למצוא את ההימנעות מהן קשה מאוד.
ברוב המקרים, דיאטת פחמימות לא תביא לירידה דרסטית מהירה במשקל, אך כאמור נוח מאוד להתמיד בה לאורך זמן והתוצאות יגיעו לאט אבל בטוח. הרכב התפריט עלול ליצור מחסור בויטמינים ומינרלים חשובים כמו סידן, B12 וברזל, לכן כדאי לשקול נטילת תוספי תזונה. עוד רצוי להרבות בשתיית מים ובאכילת ירקות.