תוכן [ הסתר ]

לא צריך להיות רופא כדי לדעת שסוכרת היא המגפה הגדולה של המאה ה-21. על פי נתוני האגודה הישראלית לסוכרת, בישראל יש למעלה מחצי מיליון חולים, והמספר רק עולה משנה לשנה. בהמשך לכך, סוכר גם מקשה מאד על המעוניינים בדיאטה, ולו מכיוון שהוא "תורם" לעלייה משמעותית במשקל.

כתוצאה מכך, גדלה עם השנים הפופולאריות של תחליפי הסוכר, חלקם הגדול טבעיים. אנחנו נמנה כאן כמה מהשחקנים החשובים ביותר בשדה משחק זה:

שם התחליף מאפיינים עיקריים אופן צריכה מוצרים בהם ניתן למצוא אותו יתרונות סדרך לדיאטה המושלמת
סטיביה צמח טבעי בעל עלים מתוקים. מקורו בדרום אמריקה כחלק ממוצר מזון או משתיה המכילים בתוכם את העלים. אפשרות אחרת היא לרכוש את העלים בנפרד, להוסיף אותם למשקאות או לטחון אותם. משקאות, תוספי מזון, עלים לתיבול, טבליות, אבקות ועוד העלים לא מכילים קלוריות כלל וכלל
סוכרלוז ממתיק מלאכותי, ידוע גם בתור "סוכרלייט". נוצר בהליך המבוסס על החלפה של מספר קבוצות הידרוקסיל ב"סוכרוז" במולקולות כלור כממתיק למשקאות או למאכלים. ניתן להשתמש בו גם באפיה לרוב, מגיע כתוסף, ולא כחלק ממוצר ספציפי חומר זה מתוק במידה ניכרת מסוכר או מתחליפים אחרים, ואינו כולל קלוריות. יש לתת את הדעת על מחלוקת שקיימת בנוגע לבטיחות הצריכה שלו (ראו, לדוגמא, מאמר מ-YNET משנת 2009)

סוכר אלכוהולי אל תתנו לשם להטעות אתכם: ממתיקים אלה הם למעשה פחמימות, הנמצאות באופן טבעי במאכלים טבעיים או סינטתיים. כחלק מצריכת מוצרים המכילים את הסוכר פירות, ירקות או מוצרים בהם הסוכר מוכנס באופן מלאכותי כמות קטנה מאד של קלוריות. עם זאת, יש לשים לב שתחושת המתיקות נמוכה מעט יותר מאשר בתחליפים אחרים
טגטוז וטרהלוז ממתיקים בעלי כמות קטנה מאד של קלוריות, הנמצאים באופן טבעי במוצרים שונים כחלק מצריכת מוצרים המכילים אותם את הטגטוז ניתן למצוא לרוב במוצרי חלב שונים, ואת הטרהלוז בפטריות.

נמצאים גם במשקאות ובמזונות אחרים

רמות נמוכות מאד של קלוריות – לרוב, בין 1 ל-2 קק''ל לגרם.

בעלי מתיקות ממוצעת

סירופ אגווה כנובע משמו – סירופ אשר מופק מצמח האגווה. סירופ ניתן לרכוש אך ורק בצורה של סירופ, ולהוסיף למשקאות או למזונות שונים בעל רמת מתיקות וערך קלורי נמוכים באופן יחסי
איזומלט האיזומלט הוא למעשה סוכר סינטתי, אידיאלי לצרכים דיאטתיים גרגירים בדומה לסוכר רגיל, ניתן להוסיף אותו לכל משקה או מזון. רכישתו נעשית בחנות למוצרי אפייה זהה כמעט באופן מוחלט לסוכר, אלא שרמת הקלוריות שלו נמוכה במידה מסוימת

ומה עם דבש?

כמובן שניתן למצוא עוד לא מעט תחליפי סוכר אחרים. דבש, למשל, נחשב למתוק לא פחות מסוכר, ולבריא פי כמה: הדברים אמורים הן לגבי דבש דבורים, והן לגבי דבש תמרים (סילאן). ניתן למצוא בו גלוקוז, פרוקטוז וסוכר לתת, אך בכמויות קטנות יחסית. דבש מכיל גם יתרונות אחרים: למשל, סילאן מביא לאיזון מערכת העיכול ורמות הכולסטרול בגוף, ואף מפחית את כמות הסוכר בגוף.

גם סירופ המייפל, אשר נהוג להוסיף בעיקר לקינוחים שונים, נחשב למתוק במיוחד, אם כי ישנם הרבה תחליפי סוכר דיאטתיים ממנו. תחליפים נפוצים אחרים הם סירופ או אבקת חרובים, סירופ תירס או רכז תפוחים טבעי, אשר לא מכיל סוכר כלל.