קנדידה היא פטריה הנמצאת במערכת העיכול של כל אחד מאיתנו. ואכן, ברוב המקרים הפטריה לא תחולל נזקים ראויים לציון בגוף האדם. אלא שכאשר המערכת החיסונית נחלשת, ובשורה ארוכה של מצבים אחרים, היא עלולה לתת את אותותיה השליליים.

התוצאה היא זיהומים, המופיעים לרוב באזור חלל הפה או הנרתיק (אצל נשים), ואשר הם הכול חוץ מנעימים. החדשות הטובות הן שבאמצעות תזונה נכונה, ניתן להקטין את הסיכון למצבים אלה למינימום האפשרי.

קנדידה: גורמים ותסמינים

העובדות מראות שאחד מבין שלושה אנשים בעולם המערבי סובל מקנדידה, בצורה זו או אחרת. הבעיה היא שפעמים רבות מתעלמים מהתסמינים, או לכל הפחות מייחסים אותם למחלות אחרות. בנוסף על כך, תורמת למורכבות הרשימה הארוכה של הגורמים לקנדידה, אשר ביניהם ניתן למנות טיפולים תרופתיים מסוגים שונים, נטילת גלולות למניעת הריון או סטירואידים, רמות סוכר גבוהות בגוף, שינויים הורמונליים, בעיות במערכת העיכול או החסיון, וירוסים – והרשימה עוד ארוכה.

מבחינת תסמינים, המצב מורכב לא פחות, כשגם כאן קל מאד לטעות ולייחס את הסימפטומים לאינספור בעיות רפואיות אחרות. בין התסמינים, ניתן להצביע על ירידה בתפקודה של המערכת החיסונית, מחלות עור, כאבים בחזה, בעיות בקואורדינציה, חרדה ועצבנות, רגישות למזון, הפרעות כאב וריכוז, בעיות במפרקים ועוד. הרשימה כוללת גם סימפטומים הייחודיים גם לקבוצות שונות באוכלוסיה, דוגמת נשים או ילדים.

דרך התמודדות מרכזית: תזונה נכונה

תזונה נכונה היא המפתח להתמודדות עם שורה ארוכה של מחלות ובעיות רפואיות בכל רמת המורכבות. עקב העובדה שסיבה מרכזית לקנדידה היא הרגלי התזונה הלקויים בעולם המערבי במאה ה-21, ברור מדוע בעזרת תזונה נכונה ניתן להקטין את מימדי הבעיה. כך,

ההמלצה הברורה היא לצרוך כמות גדולה ככל האפשר של ירקות טבעיים, וכן את המזונות הבאים:

  • דגנים – עם דגש על חיטה מלאה.
  • קטניות, על סוגיהן: חומוס, טחינה, עדשים, שעועית ועוד.
  • אגוזים ושקדים שאינם קלויים.
  • ביצים, עם עדיפות לביצים האורגניות.
  • בשר, עוף ודגים – אך לא מעובדים או משומרים.
  • פירות בהם כמות הסוכר נמוכה, דוגמת אגס, לימון, אשכולית וכיוצא בזה.

מן העבר השני של המשוואה, ראוי להתייחס למזונות שרצוי מאד להימנע מהם באם מעוניינים להימנע מקנדידה. חשיבות מכרעת מקבלים מזונות עתירי סוכר, בין אם מלאכותי ובין אם טבעי – וכן, גם פירות מסוכרים עלולים להביא להתפרצות הקנדידה. התפריט התזונתי רצוי שיוציא מתוכו גם דברי מאפה העשירים בקמח לבן (כולל פסטה) או בשמרים. ההמלצה היא להימנע ממזונות שעברו תהליכי התססה, שימור, עישון או כבישה, כמו גם חומרים מעוררים, חומרים משמרים או חומרי טעם וריח מלאכותיים. בכמויות קטנות, אך לא מעבר לכך, ניתן לצרוך אלכוהול, תפוחי אדמה, סלקים או בטטות.

ואיך אפשר בלי תוספי התזונה?

בשנים האחרונות, גברה המודעות בעולם ליתרונותיהם של תוספי תזונה מסוגים שונים. גם בכל הנוגע להתמודדות עם קנדידה, ניתן להזכיר לא מעט תוספים, רובם בעלי מידה גבוהה של יעילות. בין תוספי התזונה המומלצים ביותר להתמודדות עם קנדידה, ניתן למנות כמוסות שמן אורגנו פראי, אבקת אסידופילוס (עבור פעוטות או ילדים), חומצה קפרילית, שום אורגני, קומפלס צמחים תקניים ייעודי ועוד.

על כל פנים, אין לצפות לפתרונות קסם בהתמודדות עם קנדידה. טיפול מקיף ויעיל בה מצריך מספר חודשי התמדה, אפילו לאחר שהתסמינים, לכאורה, נעלמים. רצוי שהטיפול יתבסס על מזונות או תוספי תזונה, כשנטילת תרופות אנטיביוטיות מומלצת רק כשיש בכך צורך של ממש.