תוספי מזון הפכו לחלק בלתי נפרד מן התזונה של האדם המודרני. איכותו הירודה של המזון, תנאי הגידול המזוהמים, שיטת עיבוד המזון ושימורו, כמו גם תרבות האכילה הלקויה של העולם המערבי הנשענת על מזון מהיר וריק מתוכן, כל הגורמים הללו, גורמים למחסורים ברכיבי התזונה החשובים ביותר לבריאותינו, קבוצת הויטמינים והמינרלים.

יחד עם זאת, בל נשכח את העובדה, כי מתקיים פולמוס ציבורי רציני בעניין תוספי מזון, כאשר השאלה הגדולה המרחפת מעל כולנו, היא האם באמת אנו זקוקים לתוספי המזון, או שמא עדיף לנו בלעדיהם.

אם כן, במאמר הבא, נעמוד על הצדדים השונים בנושא, כמו גם נסביר את המושג תוספי מזון, תפקידם וסוגיהם השונים.

מהם תוספי מזון?

תוספי מזון הם למעשה פורמולות מרוכזות, המכילות חומרים, שמטרתם לסייע לגופינו בחיזוק המערכת החיסונית. אנשים הסובלים ממחסור בויטמינים מסוימים, כגון: ברזל, במקרה של אנמיה או סידן, במקרה של אוסטיאופורוזיס, מחלות, או תזונה לקויה, זקוקים לתוסף חיצוני, המכיל את כמות הויטמינים או המינרלים, הדרושה למען תפקודו התקין של הגוף.

אילו קבוצות של תוספי מזון ישנן?

ראשית, ניתן לחלק את תוספי המזון לשתי קבוצות עיקריות:

  • תוספי מזון, המיועדים לחיזוק שרירי הגוף, במקרה של ספורטאים.
  • תוספי מזון, המיועדים לחולים, לאנשים עם הרגלי תזונה לקויים ואנשים הסובלים ממחסור בויטמין זה או אחר.

במאמר זה, נתמקד בקבוצה השנייה של תוספי המזון, קבוצת הויטמינים והמינרלים.

אם כן, אנו מבחינים בשש קבוצות של תוספי מזון:

  • ויטמינים - ויטמינים הם רכיבים חיוניים לגוף המצויים במזון. תזונה לקויה או מחלות מסוימות, עשויות ליצור מחסור בויטמינים מסוימים, לכן נהוג לקחת בצורה מלאכותית גלולות המכילות ריכוז גבוה של ויטמין A (רטינול), ויטמין 1B(תיאמין) B2 (ריבופלין) B3 (ניאצין) B5 (חומצה פנטותנית B6 (פרידוקסין) B12 (ציאקובלאמין), ויטמין C (חומצה אסקורבית), ויטמין D, E ועוד.

תוספי מזון - האם זה טוב?

המצדדים בלקיחת תוספים תזונתיים לסוגיהם השונים, טוענים כי מזוננו אינו מכיל את כמות הויטמינים והמינרלים כפי פעם, מה גם שהפירות והירקות שאנו אוכלים, מכילים שפע של חומרים רעילים ואף כי כמות המינרלים והויטמינים הנה פחותה מן השיעור החיוני לאדם, בייחוד לאנשים הלוקים בחוסרי תזונה ובמחלות קשות, ולכן מומלץ מאוד לקחת תוספי תזונה.

המתנגדים ללקיחת תוספי מזון, טוענים כי כל תעשיית הויטמינים והמינרלים היא תעשיה שהאינטרס היחידי שלה הוא להרוויח. די לנו בתזונה מאוזנת ומבוקרת של פירות וירקות על מנת לספוג את הרכיבים החיוניים לגופינו. מלבד זאת, צריכה מוגזמת של ויטמינים עלולה לגרום לנזקים בריאותיים.

מהו המינון המומלץ ?

צריכת יתר של ויטמינים ומינרלים עלולה לגרום להרעלת ויטמינים, הנפוצה יותר בויטמינים המסיסים בשומן. שכן, הגוף מתקשה להיפטר מן העודפים והם נאגרים בשומן הגוף (ויטמינים כגון: A, D, E ו K).

לכן, אם אתם נוטלים תוספי מזון, מוטב שתיוועצו עם רופא, לגבי המינון הנכון, על מנת שלא להזיק לגופכם.

לסיכום, כמו בכל דבר בחיים, אם הנכם נוטלים תוספי מזון, צרכו אותם בחוכמה.