תוספי התזונה הם מעין כדורים או כמוסות מיוחדות, שבהם אצורות כמה מאבני היסוד של המערכת הבריאותית שלנו. לרוב, התוספים האלה כוללים בתוכם ויטמינים או מינרלים וכל אחד מהם מסייע להתגבר על חוסרים משמעותיים בגוף.

החוסרים התזונתיים הם מהתופעות הנפוצות ביותר בעולם המערבי ומהגורמים העיקריים לתחלואה בקרב אוכלוסיות מכל העולם – מדיכאון ועד סרטן. שנים רבות כלל לא הייתה מודעות לעניין זה אך גם כשהמודעות גדלה, הפיתרון היעיל ביותר לא הגיע. עד שהומצאו תוספי התזונה, והמצב מתחיל, כך נדמה, להתייצב.

אז אילו תוספים כדאי לצרוך?

כיום, ישנם סוגים רבים מספור של תוספי מזון – כל אחד מהם מיועד לצורך אחר או לכמה צרכים בעלי מכנה משותף. אך עדיין, אין זה אומר שצריך לרכוש את כולם ולהפוך אותם לחלק מהתזונה היומית כך סתם ללא סיבה. כמו כל דבר, גם תוספי התזונה עלולים להזיק אם יילקחו בכמויות מוגזמות.

כעת הזמן להבין אילו סוגים של תוספים ישנם היום בשוק ובמה, בגדול, הם יכולים לסייע לנו מבחינה בריאותית:

  • ויטמינים: אם זה ויטמין D, ויטמין B12, ויטמין C או מולטי ויטמין – ברור שתוספי התזונה ממשפחה זו מסייעים רבות לתפקודים שונים של מערכות הגוף ובשמירה על בריאותו. זה מתחיל מספיגת מינרלים שונים בגוף, ממשיך אל שמירה על פעילות תקינה של איברים ומערכות שונות וממשיך עד מניעת מחלות מכל סוג, כולל אלו הממאירות והמסוכנות ביותר.
  • מינרלים: ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ – אלו ועוד רבים אחרים הם מינרלים, אשר גם הם חיוניים לגופינו, ודואגים לכל כך הרבה פעולות, קטנות וגדולות (כדוגמת ספיגת החמצן בכדוריות הדם האדומות). בלעדיהם יהיה קשה עד בלתי אפשרי לתפקד כראוי. לעיתים, המחסור בהם יכול להיות הרסני ולכן חשוב מאוד שהם ייכללו ברמה כזו או אחרת בתפריט היומי.
  • תמציות טבעיות: גינקו, אכינצאה, רודיולה ועוד. כל אלו יכולים גם הם להשפיע ולחזק את המערכת החיסונית, לשפר את זרימת הדם ואף להגביר את החשק המיני. התוספים הללו נחשבים לבריאים ביותר, משום שהם טבעיים כמעט לחלוטין ולכן אין הם מלווים בתופעות לוואי כאלו ואחרות (בהן ניתקל מייד).
  • תוספים מן החי: כאן בעיקר האמור הוא על שלל תוספי האומגה 3 אשר מופקים משמן הדגים (וגם מירקות, אגב), אך ישנם שומנים נוספים אשר נחשבים לתוספים יעילים מאוד. האומגה 3 בפני עצמו מסייע בחיזוק וחידוד הזיכרון, בשיפור פעולת המוח, לפעילות התאים, מפחית את הסיכון להתקף לב ומסייע במאבק במחלות פרקים למיניהן.
  • תוספי תזונה לספורטאים: כאן מדובר אולי בקבוצה הוותיקה וה'עשירה' ביותר. תוספי מזון לספורטאים מכניסים מידי שנה כמה מיליארדים טובים של שקלים לחברות המייצרות אותם, בין אם אלו חלבונים מיוחדים, אבקות לעלייה במשקל, גלוטמין, קריאטין ודומיהם. הביעה העיקרית עם התוספים הללו הוא בתופעות הלוואי שלהם, שמתרכזות בעיקר באזור הקיבה והמעיים. ראו הוזהרתם.

בכל מקרה, חשוב להתייעץ

כפי שציינו קודם לכן, תוספי תזונה הם גם כן 'מוצר' שיש לצרוך בכמויות מדודות ומבלי להפריז. צריכה מוגברת יש בה כדי להזיק לא פחות מאשר מקרה של מחסור חמור ולכן חשוב מאוד להתייעץ לפני תחילת הנטליה שלהם.

ראשית, יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש – ממש כמו בפרסומות לתרופות הכי מורכבות. שנית, מומלץ לבקר אצל רופא המשפחה ולהתייעץ איתו לגבי המינון הנכון. ושלישית, מעט 'שיעורי בית' (שהחלו כבר כאן) לא יזיקו לעולם.