התמכרויות למזון הפכו בעידן השפע לבעיה נפוצה ומוכרת בקרב אוכלוסיית העולם המערבי.

התמכרויות למזון נוצרות עקב התפתחותן של תחושות תלות פיזיות – רגשיות – כימיות לסוגי מזון ספציפיים המעוררים תחושת עונג, הנאה ועוררות, לרבות: התמכרות לקפה, התמכרות לשוקולד, התמכרות לפחמימות ועוד.

במאמר הבא, נבאר את המושג התמכרויות למזון ונלמד אודות הדרכים לטיפול בבעיות של התמכרויות למזון.

מהן התמכרויות למזון ?

התמכרויות למזון מתאפיינות בתאווה כפייתית ובלתי נשלטת כלפי אוכל, ובפרט כלפי סוגי מזון ספציפיים. התמכרות למזון היא תלות המתפתחת בעקבות תחושת ההנאה הממכרת המציפה את הגוף בעת צריכת מזון מסוג מסוים.

בדומה להשפעת נוכחותם של חומרים כימיים פעילים המצויים בסמים המשפיעים על מרכז ההנאה במוח כך גם מוצרי מזון מסוימים מכילים חומרים מעוררים (קפאין, פניאלתילאמין, קזאין ועוד) הגורמים לתחושת הנאה, עוררות או רוגע, ולפיכך עשויים לגרום להתמכרות הגוף למוצרי מזון מסוימים.

אילו סוגים של התמכרויות למזון קיימים ?

רוב התמכרויות המזון הידועות נגרמות בשל אכילת מזונות המכילים חומרים מעוררים, סוכר מזוקק ופחמימות.

  • שוקולד – שוקולד נחשב לאחד ממוצרי המזון הממכרים ביותר, הנושא בחובו: קפאין, סוכר פניאלתילאמין ושומנים הגורמים לתחושת הנאה והתרוממות רוח במוחנו.
  • קפאין – הוא חומר הגורם לעוררות ומרץ. הקפאין מצוי בשפע במשקאות הקפה, התה, הקולה, "גווארנה", שוקולד ועוד. צריכה של קפאין משפיעה באופן ישיר על המוח, הנשימה, לחץ הדם, רמות הסוכר בגוף, שלשולים, מפריע לתהליך ספיגת הסידן בגוף ולנדודי שינה.
  • סוכר – המצוי בשפע במוצרי מזון, משקאות וממתקים הוא מזון חומצי וממכר, העשוי לגרום לעששת, השמנה, עצבנות, קנדידה, טריגליצרידים בדם ועליה בסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס.
  • גבינות ומוצרי חלב – חלב הוא חומר אלרגני המכיל חומר בשם קזאין הגורם לתחושת רוגע. התמכרות למוצרי חלב עשויה לגרום לאסתמה, דלקות, רגישות, אקזמות ועוד.
  • פחמימות – מדובר בהתמכרות ללחם ומוצרי דגן, פסטות, תפוחי אדמה ודברי מאפה המכילים גלוקוז (סוכר). צריכה מוגברת של פחמימות עשויה לגרום לעודף של אינסולין בגוף.

מלבד הנזקים הספציפיים העשויים להיגרם לגוף בשל התמכרות למוצרי מזון ספציפיים, התמכרויות למזון עלולה לגרום לבולמוסי אכילה ("קרייבינג" לשוקולד, קפה, סוכר וכו') ולהשמנה, ולכן כמו כל התמכרות מחייבת גמילה.

כיצד נגמלים מהתמכרויות למזון ?

כמו סמים, כך גם התמכרויות למזון מחייבות טיפול פיזי ונפשי למען ניקוי גוף ונפש, הסתגלות לאורח חיים חדש והמנעות מהגורם הממכר. גמילה מהתמכרויות למזון כוללת את הצעדים הבאים:

  • שינוי הרגלי אכילה – יש לסגל הרגלי אכילה נכונים ובריאים המושתתים על תזונה טבעית נכונה, מזינה ובסיסית העשירה בירקות ופירות, ויטמינים ומינרלים.
  • התנזרות מחומרים מעוררים וממכרים – יש להימנע מצריכה של חומרים מעוררים לרבות: קפה, תה, שוקולד, מוצרי חלב ועוד.
  • שתיית מיץ עשב חיטה - שתיית מיץ עשב החיטה, על בסיס יומיומי מסייעת בתהליך הניקוי והנטרול של הגוף.
  • הימנעות ממזון חומצי ומעבר למזון בסיסי – יש להדיר מוצרים כגון: חלב ומוצריו, בשר ודגים, לחם וביצים ולעבור לתפריט של תזונה בסיסית (רצוי אורגנית) המושתת יותר על ירקות, פירות ועוד.
  • פעילות גופנית – בכדי להתגבר על התמכרויות למזון יש לשלב פעילות גופנית קבועה ונמרצת יחד עם פעילות הרפייתית ומרגיעה.

כל הצעדים הללו עשויים לתרום בעת תהליך הגמילה ממגוון התמכרויות למזון.

לסיכום, אם גם אתם מכורים לקפה ולא יכולים לעבור את היום בשלום ללא מנת הקפאין היומית שלכם, ייתכן וגם אתם סובלים מהתמכרות למזון. אז אם ברצונכם להתגבר על התמכרויות למזון מוטב לפנות לתזונאית שתסייע לכם בתהליך הגמילה.