רקע אודות ויטמין A
ויטמין A, בלועזית: Vitamin A, הינו ויטמין מסוג כוהל (הצורה האלכוהולית שלו לא יציבה והוא עובר אסטריפקיציה).. מקורות טובים לויטמין A הם מגיעים מן החי (בתצורת רטינול) והם קיימים בכבדים, שמן דגים, ביצים ומוצרי חלב שונים. כמו כן, ניתן למצוא אותו בגם מן הצומח והוא נמצא בירקות: גזר, בטטה, פפאיה, מנגו, מלון, כרוב, תרד, ברוקולי ועוד.
ויטמין A נצרך לרוב באמצעות פיגמנט במזון מסוג בטא-קרוטן.
השפעות חיוביות של ויטמין A
צריכה של ויטמין A ידועה בהשפעות החיוביות הבאות:
בעל תפקיד חשוב בתהליך התמיינות התאים בגוף ועל כן משפיע על תהליכי היווצרותם של תאים חדשים ושמירה על תאים קיימים.
- שיפור תפקוד הראייה, לרבות ראיית הלילה והרגישות לאור
- שיפור עור הפנים והשפעות אנטי אייג'ינג
- שיפור אלסטיות עור הגוף
- משפיע על ייצור כדוריות דם אדומות (שתפקידן הוא נשיאת ברזל לתאים. קיומן חיוני לתפקוד של מערכות רבות בגוף כגון: מערכת השתן או מערכת הרבייה)
- יכול לסייע לטיפול באקנה
- מסייע בחיזוק המערכת החיסונית
השפעות שליליות של ויטמין A
צריכה מופרזת, או שאינה מבוקרת, של ויטמין A עלולה לגרום לתופעות השליליות הבאות:
- כאבי ראש, בחילה וטשטוש
- עור יבש
- עיכובים בגדילה
- אסור בשימוש לתינוקות, לא מומלץ לנשים הרות
מידע מקצועי נוסף בנושא ויטמין A